Mekaanisen ilmapumpun työn hoitavat keuhkot, rintakehä sekä hengityslihakset; ilma kulkeutuu keuhkorakkuloihin eli alveoleihin, joissa ilmasta siirtyy happea vereen ja hiilidioksidia verestä kehkoilmaan. Happea ja muita kaasuja kuljetaa verenkirtoelimistö joka puolelle kehoa ja koko prosessia hallitsevat keskushermoston säätelyjärjestelmät.
Keuhkoihin sisäänhengityksessä virtaavaa ilmaa kutsutaan hengitysilmaksi (tidal volume = TV). Normaaaliolosuhteissa keuhkoja ei vedetä aivan täyteen: jos täysien kehkojen ilmamäärästä vähentää normaalin sisäänhengitysilman tilavuuden(TV), saadaaan sisäänhengityksen varailman tilavuus (inspiratory reserve volume = IRV). Normaalissa uloshengityksessä poistuvaa ilmamassaa kutsutaan uloshengityksen varailmaksi (expiratory reserve volume = ERV) ja maksimaalisen puhalluksenkin jälkeen keuhkoihin jäävä ilma on jäännösilmaa (residual volume = RV).
Vitaalikapasiteetti on maksimaalinen ilmamäärä, jonka saa itsestään ulos täyden sisäänhengityksen jälkeen, Yllä määritellyin termein TV + IRV + ERV. Vitaalikapasiteettia voidaan käyttää kliinisiin tutkimuksiin, esimerkiksi tupakoitsijoilla se laskee, kun taas urheilua harrastavilla se on melkoisen mainio. Kokonaiskapasiteetti on täysien keuhkojen ilmamäärä, jäännösilma ynnä vitaalikapasiteetti: noin kuusi litraa.
Harjoituksessa käytettiin spirometri -laitetta (Welch Allyn PneumoCheck), joka mittaa henkilön ulospuhaltaman ilman tilavuuden. Laite tarvitsee myös henkilön iän, sukupuolen, pituuden ja etnis-maantieteellinen tausta. Nämä parametrit auttavat laitetta kalibroitumaan.
Koehenkilöt yksikertaisesti puhalsivat laitteeseen niin terävästi ja kauan kuin pystyivät, tuottaen maksimaalisen uloshengityksen.
Alla olevat kaksi kuvaa ovat kahden eri koehenkilön
suorittamia mittauksia, vasemmanpuoleinen 7,53 sekunnin suoritus on molemmissa
kuvissa kurssimateriaalissa esitetty esimerkki. Ensimmäisen koehenkilön puhallus
on hyvä. Toisen koehenkilön puhallus on liian heikko, kuvaajan pitäisi olla
mahdollisimman terävä.
FVC on mittauksessa saatu vitaalikapasiteetti. Ensimmäisellä koehenkilöllä vitaalikapasiteetti on 5,47, kun laitteen kalibrointi antaa hänelle normaaliarvoksi 5,66. Tulos alittaa hieman normiarvon, tulos oli odotettavissa, sillä ensimmäinen koehenkilö sairastaa astmaa. Toinen koehenkilö sen sijaan ylittää kalibroidun arvon 5,30 tuloksella 6,28.