Työssä tarvittiin kaksi erlenmeyerpulloa, joiden pohjalle laitettiin kalkkivettä niin paljon, että lasiputki ylsi nesteeseen. Lasiputkiin oli liitetty y-putki, jonka avulla voitiin säädellä ilman virtausta eri pulloihin. Erlenmeyerit suljettiin kumikorkeilla, joissa oli kaksi reikää kussakin lasiputkia varten.
Koehenkilö sulki ensin toiseen pulloon kulkevan y-putken haaran ja puhalsi noin 20 kertaa siten, että sisäänhengitysilma virtasi pullossa A olevan kalkkiveden läpi. Vastavuoroisesti koehenkilö puhalsi pulloon B noin 20 kertaa vain uloshengitysilmaa. Tämän avulla havainnollistettiin uloshengityksessä syntyvän hiilidioksidin saostumista kalkkiveteen. Työssä havaittiinkin, että pullossa B kalkkivesi oli saostunutta ja pullossa A se oli kirkasta.
Seuraavaksi pullosta B otettiin samentunutta kalkkivettä koeputkeen ja siihen lisättiin hieman vahvaa suolahappoa (HCl). Suolahappo reagoi vapauttamalla hiilidioksidin kalkista, jolloin liuos kirkastui.
Reaktiokaavat:
CA(OH)2 + CO2 = CACO3 + H2O
CaCO3 + 2HCl → CaCl2 + CO2 + 2H2O
Lähteet:
Eläinfysiologian harjoitustyöt 755318 (2016) Heimonen Kyösti, Hohtola Esa, Honkanen Henrika, Mänttäri Satu, Nuutila Juha, Pyörnilä Ahti ja Saarela Seppo, Biologian koulutusohjelma, Oulun Yliopisto
Hyvä ytimekäs teksti ja kuvat!
VastaaPoista