Haiman Langerhansin
saarekkeiden β-solut erittävät insuliinia, joka alentaa veren sokeripitoisuutta.
Insuliini stimuloi mm. glukoosin pääsyä lihas- ja rasvasoluihin ja edistää
aminohappokuljetusta verestä soluihin sekä proteiinisynteesiä.
Työn tarkoituksena oli selvittää veren glukoosipitoisuuden vaihtelua. Alla on kahden tunnin glukoosirasituskokeen viitearvoja:
Työn tarkoituksena oli selvittää veren glukoosipitoisuuden vaihtelua. Alla on kahden tunnin glukoosirasituskokeen viitearvoja:
Normaali: paasto < 6,1 2 tuntia <7,8
Kohonnut paasto glukoosi: paasto 6,1-6,9 2 tuntia <7,8
Heikentynyt glukoosinsieto: paasto < 7,0 2 tuntia 7,8-11,0
Diabetes: paasto ≥ 7,0 2 tuntia ≥ 11
Raskausdiabetes: paasto ≥ 5,3 1 tunti ≥ 10,0
Ensin mitattiin noin 10 tuntia paastonneen opiskelijan veren glukoositaso. Glukoosipitoisuus mitattiin ottamalla verinäyte sormenpäästä mikrokapillaarikyvettiin kuten työssä 3. Heti näytteen ottamisen
jälkeen glukoosipitoisuus mitattiin HemoCue Glucose 201+ -laitteen avulla (Kuva 2). Laite seuraa reaktion edistymistä ja antaa tuloksen reaktion loputtua ja saatu kokoveriarvo muutetaan plasma-arvoksi.
Kuva 1. HemoCue Glucose 201+ -laitteen avulla mitattiin veren glukoosipitoisuus. |
Paastoarvon mittauksen jälkeen koehenkilö joi painonsa mukaisen määrän (taulukko 1) Nutrical glukoosipolymeeri-maltodekstriiniä, joka täytyi ensin laimentaa koehenkilön painon mukaisesti. Yhteen pullolliseen Nutricalia (200ml) lisättiin 154 ml vettä, josta otettiin tarvittava määrä laimennettua liuosta koehenkilön painon mukaisesti (Kuva 2). Tämän jälkeen veren glukoosipitoisuus mitattiin puolen tunnin välein (taulukko 2).
Taulukko 1. Nutrical glukoosipolymeeri-maltodekstriinin annostustaulukko ruumiinpainon mukaan.
|
Kuva 2. Nutrical glukoosipolymeeri-maltodekstriini laimennosta nautittiin opiskelijan painon
mukainen määrä.
|
Taulukko 2. Veren glukoosipitoisuuden mittausarvot glukoosiannoksen nauttimisen jälkeen puolen tunnin välein. |
Kun glukoosiannoksen
nauttimisesta on kulunut aikaa, tulisi glukoosipitoisuuden laskea normaalille
tasolle. Jos glukoositaso palautuu hitaasti normaalille tasolle ja verensokeri
pysyy näin ollen pitkään korkeana, voi tämä kertoa mahdollisesta diabeteksesta.