Työ 34: Makukynnyksen määrittäminen
Makuaisti perustuu kemialliseen aistimukseen. Tietty
kemiallinen yhdiste ärsyttää aistisolua ja saa aikaan aistimuksen synnyn.
Riippuen yhdisteestä se saa aikaan ärsykkeen vastaavaa perusmakua aistivassa aistinsolussa.
Viisi perusmakua ovat makea, suolainen, karvas, hapan ja
umami. Eri perusmakuja aistivat makunystyjen makusilmut jossa aistinsolut
sijaitsevat (kuva 1). Makunystyjä on myös muualla suussa, kuten kitalaessa,
nielussa ja nielurisoissa. Iän mukana makusilmujen määrä vähenee ja makuaisti
heikkenee.
Kuva 1. Kielen
makualueet. Makea aistitaan pääasiassa kielen kärjessä, suolainen etualalla
sivuilla, hapan reunoilla ja karvas kielen takaosassa. Umami aistitaan keskellä
kieltä.
Aistitut maut ovat perusmakujen yhdistelmiä. Hajuaisti
vaikuttaa makuaistimuksen syntyyn huomattavasti.
Työssä makuaistin herkkyys määritettiin erikonsentraatioisten
sakkaroosi-, glukoosi-, C-vitamiini-, NaCl-, urea- ja kiniiniliuosten avulla
(Taulukko I).
Taulukko I Makukynnyksen määrittäminen
Konsent. [M]
|
Sakkaroosi
|
Glukoosi
|
C-vitamiini
|
NaCl
|
Urea
|
Kiniini
|
1,0
|
kyllä
|
|||||
0,1
|
kyllä
|
kyllä
|
kyllä
|
-
|
||
0,01
|
-
|
-
|
heikko
|
kyllä
|
-
|
|
0,002
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
kyllä
|
0,0005
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
0,00005
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
Makukynnys määritettiin
aloittamalla eri liuoksien alhaisimmista konsentraatioista ja siirtymällä
kyseisen testiaineen suurempaan konsentraatioon, kunnes koehenkilö maistoi ja
kykeni tunnistamaan testiliuoksen maun.
Kaksi koehenkilöä maistoi testiliuokseen upotettua vanupuikkoa
ja paineli sitä eri makualueiille. Toinen testihenkilöistä oli sauhuseppo ja
toinen ei ollut. Koehenkilöiden makuaistimuksilla ei kuitenkaan ollut mitään
eroa, joten tulokset on kerätty vain kertaalleen taulukkoon. Teoriassa tupakoinnin
pitäisi heikentää makuaistia.
Koehenkilöt kuvailivat sakkaroosin ja glukoosin makua
makeaksi. C-vitamiini oli sitrusmaisen hapan. NaCl eli ruokasuola maistui suolaiselta.
Urea oli pahaa ”hyi”. Kiniini oli lähinnä karvas.
Työ 35: Makuaistimukset ovat usein hajuaistimuksia
Hajuaisti on makua voimakkaampi aisti.
Flunssaisena makuaistimukset heikentyvät, sillä nenä on
tukossa eikä hajuaisti toimi.
Työssä oli tarkoitus tunnistaa 20% ruokosokeriliuos
vastaavasta, jossa oli lisäksi pisara anisöljyä. Testihenkilöiden silmät
peitettiin ja sieraimet suljettiin. Henkilöt maistoivat kummastakin pullosta ja
yrittivät päätellä, kummassa liuoksessa anisöljyä oli. Tämä jälkeen testi
suoritettiin uudestaan sieraimet auki.
Sieraimet suljettuna makueroa ei liuoksissa ollut. Toisella
suorituskerralla liuokset pystyttiin tunnistamaan toisistaan jopa ilman
maistamista pelkän hajun perusteella. Hajuaisti ei rajoitukkaan viiteen perus makuaistimukseen vaan nenän epiteeli pystyy tunnistamaan huomattavan laajan kirjon eri aromeja. Monet makuaistimukset ovatkin todellisuudessa hajuaistimuksi. Aromit kantautuvat nenäonteloon pureskeltaessa jolloin aistimus voi tuntua makuaistimukselta. Flunssaisena hajuaistin merkityksen huomaa helpoiten kun ontelot ovat tukkoisia ja haistaminen vaikeaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.