Työ
17: Syljen amylaasin toiminta
Ruuan
ravintoaineiden hajotus alkaa suussa syljen amylaasientysyymin vaikutuksesta.
Syljen eritys on pääasiassa autonomisen hermoston säätelemää mutta osittain
myös hormonaalista. Amylaasientsyymiä erittyy myös ohutsuoleen haimasta.
Amylaasi alkaa pilkkoa polysakkarideja, kuten tärkkelystä, lyhytketjuisemmiksi
monosakkarideiksi.
Harjoitustyön
vaiheet:
1. pH-sarjan valmistus puskureista koko ryhmälle

2. Sylkiliuoksen valmistus

Sylkiliuos valmistetaan huuhtomalla suu pariin kertaan 0.9 % NaCl-liuoksella. Suolaliuosta purskutellaan suussa noin parin minuutin ajan. Purskuteltu aine syljetään puhtaaseen kertakäyttömukiin, josta otetaan automaattipipetillä 1 ml sylkeä. Tämä sylki laimennetaan NaCl-liuoksella seuraavasti: 1:4 (1 ml sylkiliuosta + 4 ml NaCl-liuosta).
3. Puskuriliuosten pipetointi

4. Kuoppalevy ja Lugol-neste
Otetaan yksi kuoppalevy, ja lisätään jokaiseen
kuoppaan Lugol-pisara (50 µl). Lugol-reagenssi reagoi ainoastaan
polysakkaridien kanssa, jonka seurauksena nesteestä muodostuu sinistä.
5. Puskuriliuokset + tärkkelysliuos + sylkiliuos
Pieniin puskuriliuosta sisältäviin putkiin lisätään
100 µl tärkkelysliuosta, jonka jälkeen putkista pipetoidaan monikärkipipetillä
pisara (50 µl) kuoppalevyn ensimmäiseen
kuoppariviin vertailunäytteiksi. Tämän jälkeen jokaiseen pieneen putkeen
pipetoidaan vielä 50 µl sylkiliuosta. Sen jälkeen putket suljetaan ”nauhalla”
ja sekoitetaan.
6. Pipetointi kuoppalevylle
HETI sekoittamisen jälkeen laitetaan sekuntikello
käyntiin, ja aloitetaan pipetoimalla monikärkipipetillä
sylki-tärkkelys-puskuriliuoksesta pisara (50 µl) kuoppalevyn toiseen
kuoppariviin. Seuraavat pipetoinnit seuraaviin kuoppariveihin tehdään, kun
aikaa sekoituksesta on kulunut 0 s, 30 s, 1 min, 1.5 min, 2 min, 3 min, 4 min,
6 min, 8 min, 10 min ja 13 min (kunnes jokaisesta putkesta saadaan kuoppalevyllä
negatiivinen värireaktio).
Tulos:
Kokeen tulokset ovat luettavissa kuoppalevyn
värimuutoksista. Kellertävä Lugol-reagenssi reagoi polysakkaridien kanssa
muuttaen liuoksen siniseksi, ja syljen amylaasin hajottaessa polysakkaridit
monosakkarideiksi Lugol-reagenssin ja polysakkaridien välistä reaktiota ei
tapahdu. Syljen amylaasin toimii parhaiten lähes neutraalissa pH:ssa, ja
selkeimmät tulokset saatiin pH 6.6 – pH 7.0 Näissä liuoksissa värimuutosta ei
tapahtunut, jos amylaasi oli ehtinyt vaikuttaa tarpeeksi kauan (n. 2 min. à) – liuos pysyi tällöin kellertävänä. Happamassa
liuoksessa (pH n. 4-6) amylaasi ei toiminut eikä näin ollen pystynyt
hajottamaan polysakkarideja, minkä seurauksena liuos muuttui siniseksi. Sama
reaktio oli havaittavissa emäksisemmissä (pH n. 7.4 – 8.0) liuoksissa.
(Seuraavassa kuva vielä viime syksyn harjoituksista..)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.