Verenkiertoon päästiin tutustumaan havainnoimalla kanan alkion verisuonistoa.
Kana on yksi käytetymmissä eläinmalleista alkionkehityksessä. Kehittyessään alkio käyttää ruskuaista ravinnonlähteenään. Alkion ympärillä on läpinäkyvä sikiökalvo, rakkokalvo
(allantois), jonka kautta tapahtuu kaasujenvaihto. Lintujen muita sikiökalvoja ovat mm. vesikalvo (amnion), suonikalvo (chorion) sekä ruskuaispussi. (Kuva 1)
Kuva 1. Henrika Honkanen (2016) Poikkileikkauskuva linnun alkiosta ja sen sikiökalvoista; allantois ja kaasujen vaihto, amnion, chorion sekä ruskuaispussi. Kehitysbiologia-histologia harjoitustyömateriaali 755317A Oulun yliopisto, luonnontieteellinen tiedekunta, genetiikka & fysiologia |
10 päivää haudottu kananmuna avattiin varovasti terävästä päästä, ja alkio siirrettiin fysiologista suolaliuosta (0,85% NaCl) sisältävälle petrimaljalle. Verenkiertoa pystyttiin seuraamaan preparointimikroskoopilla.
Havaitsimme heti preparoinnin jälkeen alkiossa pieniä liikkeitä sekä kaataessa alkiota petrimaljalle tuntui munan kuoren läpi pientä tahdikasta sykintää. Alkio oli sen verran kehittynyt, että verisuonisto erottui hyvin (kuva 2).
Veren kulkusuunta oli alkioon päin, joskin liikkeen nähdäkseen verisuonistoa oli seurattava tarkasti ja tarpeeksi pitkään.
Kuva 2. Juuri preparoitu kanan alkio petrimaljalla 0,85% NaCl liuoksessa ja hyvin erottuva verisuonisto. |
Muuten koe oli todella mielenkiintoinen. Jo 10. päivän ikäisellä alkiolla oli kehittyneet varpaat ja sulat!
Aikaisemmin tässä työssä tarkasteltiin verenkiertoa sammakon räpylässä. Siinä verenkierto näkyi selvemmin, mutta kyllä tässäkin näkyi kohtuullisen hyvin! Perjantain ryhmällä olikin enemmän kananmunia, joten niitä aukaistiin pitkin iltapäivää.
VastaaPoista