Eräänä pimeänä joulukuisena päivänä kolme nuorta miestä sai
idean kokeilla paastoamisen vaikutusta kehoon tykkipuiden ja lumisten
tuntureiden keskellä. Monissa uskonnoissa paastoaminen on perinteikäs tapa,
jonka ideana on tuoda ihmistä lähemmäksi Jumalaa luopumalla ruoasta joksikin
aikaa. Näiden kolmen miehen tarkoituksena ei välttämättä ollut kuitenkaan tämä,
vaan tieteellinen kokeilu ja ehkä myös omien rajojen kokeileminen. Paasto kesti kokonaisen viikon, jolloin
pelkästään juominen oli sallittua. Mitä kehossa silloin tapahtuu?
©Aino-Riitta |
Aineenvaihdunta on jatkuvasti käynnissä kehossamme. Kun
syömme, ruuansulatuskanavissa entsyymit hajottavat ravintoaineita ja ne
kulkeutuvat verenkiertoon ja sieltä edelleen maksaan, jossa niitä käytetään
elimistön tarpeiden mukaisesti. Kaikkea energiaa ei kuitenkaan pistetä suoraan
käyttöön, vaan sitä myös varastoidaan maksaan glykogeeni -muotoon. Glykogeenin määrä riippuu sen hetkisestä
ravitsemuksen tilasta.
Nämä kolme miestä olivat ottaneet mukaan tunturimökkiin
hiihtotarvikkeet ja muuta aktiviteettia, mutta parin päivän jälkeen he
huomasivat olevansa melko voimattomia, ja hiihtoretkelle lähteminen tuntui
sulalta mahdottomuudelta. Mihin kaikki energia katosi?
Paaston aikana veren sokeripitoisuus pyrkii laskemaan, kun
sokeria käytetään energianlähteenä. Tämä vie voimat kehosta, joten kaikenlainen
aktiivinen toiminta voi tuntua ylitsepääsemättömän vaikealta. Avuksi
hätään saapuu glykogeenin hajotus glukoosiksi maksassa (glykogenolyysi). Luonnollisesti tämä pienentää maksan glykogeenivarastoja, mutta
antaa sen verran energiaa, että ihminen (tai esim.hiiri) selviää hengissä ja
normaalit elintoiminnot jatkavat toimintaansa.
Olisi mielenkiintoista tietää mikä miesten
glykogeenivaraston tilanne oli viikon paastoamisen jälkeen, mutta ihmistä ei
kuitenkaan käytetä yleensä koekaniinina, kun preparoidaan ja maksasta otetaan
näytepala. Työssämme käytettiin sen
sijaan hiiriä, joista toinen oli paastonnut 18 tuntia ja toinen oli onnekseen
saanut yltäkyllin syömistä. Hiiret oli preparoitu ja maksasta otettu näytepalat
oppilaille valmiiksi, joten meidän ei tarvinnut siihen ”likaiseen” työhön
osallistua.
Teimme työvaiheet työmonisteemme (Eläinfysiologian
harjoitustyöt 2/2016) mukaan. Saimme valmiiksi siis paastonneen hiiren ja
kontrollihiiren pienet maksan palaset (Paastohiiren maksapalan paino 48mg ja kontrollihiiren 19mg). Lisäsimme molempiin putkiin 0,5ml jäähauteessa
ollutta 5 % TCA:ta ja homogenisoimme sen maksan kanssa Ultra-turraxilla, joka
muistutti pientä tehosekoitinta. Monien vaiheiden kautta päädyimme lopulta
mittaamaan muodostuneiden liuosten (kontrollihiiren ja paastohiiren maksaa
sisältävien liuosten) absorbansseja, joita verrattiin standardisuoraan, jonka
toisen ryhmän jäsenet olivat tehneet.
Saimme hiirten maksanpalaset valmiina, joten emme itse
joutuneet/saaneet preparoida niitä.©Aino-Riitta
|
Homogenisoimme maksan palasen ja 5% TCA:n Ultra Turraxilla.©Aino-Riitta
|
Näyte sentrifugioitiin, jolloin supernatantti saatiin erilleen.©Aino-Riitta
|
Selvitimme absorbanssit spektrofotometrillä.©Aino-Riitta
|
Tietokoneella näkyy standardisuora ja omat maksan palasten
glykogeenipitoisuudet.©Aino-Riitta
|
Tuloksena saimme paastohiiren abrorbanssiksi (kahden
näytteen keskiarvo) 0,181A ja kontrollihiiren 0,298A. Tietokoneelle tehty
exel-taulukko laski suoraan glykogeenipitoisuuden maksapalassa, mikä oli meidän
paastohiirellä 11,72 mg ja kontrollihiirellä 19,30mg.
Koko maksan glykogeenipitoisuudeksi saatiin paastohiirellä
394,18mg ja kontrollihiirellä 1901,61mg. Tästä laskettiin edelleen maksan
glykogeenipitoisuus paastohiirelle 24,42 % ja kontrollihiirelle 101,58 % (aika
energinen tyyppi!). Yli 100% prosentin määrä luultavasti johtuu siitä, ettei
kaikki glykogeeni ole jakautunut tasaisesti maksan eri osiin, jolloin meille
sattui sellainen kohta, jossa glykogeenia on erityisen paljon.
Lisäksi halusimme tietää kuinka pitkäksi paastohiirellä
olisi vielä riittänyt glykogeenivarastoja ennen kuin ne loppuvat. Tuloksena
saimme 91,5 minuuttia.
Laskukaavat
(ja esimerkkilaskut paastohiiren arvoilla)
Näytepalan
glykogeeni=
standardisuorasta saatu glykogeenimäärä (mg)x2,5
=4,69mg x 2,5= 11,72
Koko maksan
glykogeeni=
(näytepalan glykogeeni(mg)/näytepalan paino(mg)) x maksan paino
=(11,72mg/ 48mg) x 1614mg = 394,18mg
Maksan
glykokeeni %= (koko
maksan glykogeeni (mg)/ maksan paino (mg)) x100%
= (394,18mg/ 1614mg) x 100%= 24,42%
Kuinka
pitkäksi aikaa paastonneen hiiren maksan glykogeenimäärä riittää turvaamaan
energiasaannin?
Hiiren
energiankulutus (vakio)=0,035W/g
Hiiren kokonaisenergiankulutus= hiiren massa (g) x 0,035W/g
= 36,2g x
0,035W/g= 1,26 W= 1,26 J/s
Glykogeenin
energiasisältö (vakio)= 17,6KJ/g
Maksan
glykogeenin energiasisältö= 17,6KJ/g x maksan glykogeenimäärä (g)
= 17,6KJ/g x 0,394 g= 6,9375 KJ
Kuinka
pitkäksi aikaa maksan energiamäärä riittää= 1000 X J/ X J/s
= (1000 x
6,94)/ 1,26 J/s=n.5490s =n.90,5min
Hyvä tarina aiheeseen liittyen. Laskut hyvin esitetty. Aika on tosiaan suuntaan antava.
VastaaPoista